Griepvaccinatie 2022

Ook in 2022 is het aangewezen je te laten vaccineren tegen de griep. Het coronavaccin beschermt immers niet tegen de griep. Het is volkomen veilig je te laten vaccineren met het griepvaccin en het coronavaccin. Op deze manier ben je optimaal beschermd tijdens de komende winterperiode.

Voor de griepvaccinaties worden er vaccinatiemomenten voorzien op onderstaande tijdstippen

OPGELET: Dit jaar wordt er op afspraak gewerkt! Je kan via de online agenda een afspraak inboeken (blauwe afspraak ‘griepvaccinatie)

Woensdag 19/10/22 van 10-11u
Donderdag 27/10/22 van 16-17u
Vrijdag 4/11/22 van 14u-15u
Dinsdag 8/11/22 van 11u30-12u30
Woensdag 16/11/22 van 11-12u
Donderdag 24/11/22 van 12u30 tot 13u30
Vrijdag 2/12/22 van 12u-13u
Woensdag 7/12/22 van 9u-10u

Wat houdt dit in?

Je haalt je vaccin bij de apotheek en komt maakt een afspraak voor griepvaccinatie op één van bovenstaande momenten. Breng je vaccin en identiteitskaart mee en hou deze alvast klaar terwijl je wacht op jouw vaccinatie.

Deze afspraken voor griepvaccinatie dienen enkel om je griepvaccin te laten zetten.

Er is geen ruimte voor andere vragen of voorschriften. Daarvoor kom je langs tijdens de gewone raadpleging.

Deze raadpleging verloopt volledig volgens het derdebetalerssysteem, het remgeld zal niet aangerekend worden. Je zal dus niets moeten betalen. Op het moment van de afspraak zou het kunnen dat het vaccin geplaatst wordt door een andere dokter dan die bij u geboekt heeft. 

 

Wie laat zich het best vaccineren?

 • 65-plussers. Nu ook COVID-19 nog altijd veel mensen ziek maakt, raadt de overheid ook aan dat 50+’ers zich laten vaccineren tegen griep. 
 • vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen;
 • chronisch zieken: mensen met een hartziekte, een longziekte zoals ernstig astma of COPD, een lever- of nierziekte, of chronische spierziekte, of met diabetes;
 • mensen verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
 • al wie in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking opgenomen is;
 • iedereen die in de gezondheidssector werkt;
 • iedereen die onder hetzelfde dak woont met deze risicopersonen of met kinderen jonger dan 6 maanden.
 • Omwille van de COVID-19 epidemie is het dit jaar extra belangrijk dat de risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Dat geldt ook voor gezonde personen vanaf 50 jaar. Zo vermijden we dat de ziekenhuisbezetting te hoog zou worden bij een eventuele coronapiek in het griepseizoen. 

Waarom vaccineren tegen de griep?

Vaccinatie is de enige manier om u tegen de griep te beschermen.

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van de griep.

Als u gevaccineerd bent, dan is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, dan wordt u minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat uw ‘eigen’ ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van uw diabetes).

 

Wanneer vaccineren?

De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden december. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Want elk jaar circuleren er andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.

Elk jaar moet u dus opnieuw een griepvaccin krijgen.

Hoeveel kost het vaccin? 

Als je tot een groep behoort die in aanmerking komt voor gedeeltelijke terugbetaling, dan kost het vaccin ongeveer 4 euro voor gewoon verzekerden en 2,5 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming heeft. Daarvoor moet het vaccin voorgeschreven worden met een speciale vermelding op het voorschrift.

Hoe Laten vaccineren?

 • Haal het vaccin bij uw apotheker met een voorschrift van uw huisarts.
 • Ga er zo snel mogelijk mee naar uw huisarts en bewaar het intussen in het midden van uw koelkast, anders wordt het waardeloos
  Nog beter is het vaccin pas af te halen bij de apotheker vlak voor u een afspraak hebt bij uw huisarts.

Andere vragen

Moet ik me laten vaccineren als ik vorig jaar al ingeënt werd?

Ja, het griepvaccin moet elk jaar gegeven worden. Elk jaar zijn er andere griepvirussen, en krijgt het griepvaccin een andere samenstelling, afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na een half jaar tot één jaar is het vaccin meestal uitgewerkt.

Moet ik me laten vaccineren als ik vorig jaar de griep heb gehad?

Ja, omdat de griepvirussen steeds veranderen, kan je elk jaar besmet worden met een ander type virus waartegen je geen natuurlijke weerstand hebt opgebouwd. Daarom heeft het griepvaccin ook ieder jaar een andere samenstelling.

Moet ik me laten vaccineren als ik nog nooit griep hebt gehad?

Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit “nooit”! Als u tot een van de risicogroepen behoort, maakt u bij een griep evenveel kans op ernstige verwikkelingen als alle anderen uit die groep. Daarom is het raadzaam om ieder jaar de griepprik te halen.

Heeft het griepvaccin bijwerkingen?

U kunt de eerste dag wat pijn, roodheid of een kleine zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat binnen één tot twee dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.

Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten. Als u een allergische reactie kreeg op een eerdere vaccinatie, bespreekt u dat het best eerst met uw huisarts of apotheker.

Kan ik griep krijgen door het griepvaccin?

Een griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Het spuitje doet uw lichaam wel verdedigingsstoffen aanmaken, wat soms aanleiding geeft tot lichte ongemakken, maar het maakt u niet echt ziek. Wanneer u kort na een griepvaccinatie toch ziek wordt, werd u waarschijnlijk net vóór de inspuiting al besmet of gaat het om een ander virus (dat bv. verkoudheid veroorzaakt).

Kan ik toch griep krijgen als ik gevaccineerd ben?

Als je gevaccineerd bent, kan je toch nog griep krijgen.

Het duurt twee weken voor je lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt om je te beschermen tegen griep. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen.
Bovendien beschermt het vaccin alleen tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. Als er toevallig een virus opduikt dat niet in het vaccin zit, dan krijg je toch griep.

Als je afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of bepaalde geneesmiddelen), dan kan het zijn dat het vaccin minder goed aanslaat en dus ook minder goed beschermd. Je kan toch ziek worden. Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
Het griepvaccin beschermt alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten kunnen geven, zoals bevoorbeeld een verkoudheid.

Enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen verminderen de kans op besmetting

 • Was uw handen regelmatig met water en zeep. Je kan ook reinigende doekjes met alcohol gebruiken.
 • Gebruik tijdens het hoesten of niezen wegwerpzakdoekjes. Gooi het papiertje daarna meteen in een afgesloten vuilnisbak.
 • Hebt geen zakdoekje, bedek dan neus en mond met de hand.
 • Maak harde oppervlakken en voorwerpen zoals keukenapparatuur en deurklinken regelmatig schoon. Doe dit met een normaal schoonmaakproduct.
 • Raadpleeg je arts als je griepsymptomen hebt.
 • Een jaarlijkse griepprik is de beste bescherming tegen de griep.

Meer info

Meer informatie over de seizoensgriep kan geraadpleegd worden op de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).