Griepvaccinatie 2021

Ook in 2021 is het aangewezen je te laten vaccineren tegen de griep. Het coronavaccin beschermt immers niet tegen de griep.  Het is volkomen veilig je te laten vaccineren met het griepvaccin en het coronavaccin. Op deze manier ben je optimaal beschermd tijdens de komende winterperiode.

Voor de griepvaccinaties worden er inloopmomenten voorzien op

Woensdag 20/10/21 van 13u-14u
Woensdag  27/10/21 van 16u-17u
Donderdag 4/11/21 van 15u-16u
Vrijdag 12/11/21 van 11u30-12u30
Dinsdag 16/11/21 van 11u-12u
Woensdag 24/11/21 van 12u30 tot 13u30
Donderdag 2/12/21 van 12u-13u
Vrijdag 10/12/21 van 9u-10u

Wat houdt dit in?
Je haalt je vaccin bij de apotheek en komt zonder afspraak naar één van de inloopmomenten. Breng je vaccin en identiteitskaart mee en hou deze alvast klaar terwijl je wacht op jouw vaccinatie.

Deze inloopmomenten dienen enkel om je griepvaccin te laten zetten.
Er is geen ruimte voor andere vragen of voorschriften. Daarvoor kom je langs tijdens de gewone raadpleging.

Deze raadpleging verloopt volledig volgens het derdebetalerssysteem, het remgeld zal niet aangerekend worden. Je zal dus niets moeten betalen.

Wie laat zich het best vaccineren?

 • 65 plussers
 • Personen werkzaam in de gezondheidssector
 • Zwangere vrouwen
 • Personen die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden
 • Iedereen die onder 1 dak woont met risicopersonen (zie hieronder)
 • Personen vanaf de leeftijd van 6 maanden met:
  • Een hartziekte (uitgezonderd hoge bloeddruk)
  • Een longziekte zoals astma of COPD
  • Een lever- of nierziekte
  • Diabetes
  • Een chronische spierziekte
  • Een verminderde weerstand door ziekte of behandeling

 

Waarom vaccineren tegen de griep?

Vaccinatie is de enige manier om u tegen de griep te beschermen.

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van de griep.

Als u gevaccineerd bent, dan is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, dan wordt u minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat uw ‘eigen’ ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van uw diabetes).

 

Wanneer vaccineren?

Laat u tussen midden oktober en  begin december vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode.

Elk jaar moet u dus opnieuw een griepvaccin krijgen.

Hoe laten vaccineren?

 • Vraag een voorschrift bij uw arts.
 • Haal daarmee het vaccin bij uw apotheker.
 • Ga er zo snel mogelijk mee naar uw huisarts en bewaar het intussen in het midden van uw koelkast, anders wordt het waardeloos
  Nog beter is het vaccin pas af te halen bij de apotheker vlak voor u een afspraak hebt bij uw huisarts.

Hoeveel kost het?

Bent u een van de mensen voor wie het vaccin is aanbevolen, dan wordt het griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Het kost dan ongeveer 6 euro. Heel wat ziekenfondsen geven nog extra korting. Voor mensen die in een woonzorgcentrum wonen is het vaccin vanaf dit jaar gratis in Vlaanderen.

Andere vragen

Moet ik me laten vaccineren als ik vorig jaar al ingeënt werd?

Ja, het griepvaccin moet elk jaar gegeven worden. Elk jaar zijn er andere griepvirussen, en krijgt het griepvaccin een andere samenstelling, afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na een half jaar tot één jaar is het vaccin meestal uitgewerkt.

Moet ik me laten vaccineren als ik vorig jaar de griep heb gehad?

Ja, omdat de griepvirussen steeds veranderen, kan je elk jaar besmet worden met een ander type virus waartegen je geen natuurlijke weerstand hebt opgebouwd. Daarom heeft het griepvaccin ook ieder jaar een andere samenstelling.

Moet ik me laten vaccineren als ik nog nooit griep hebt gehad?

Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit “nooit”! Als u tot een van de risicogroepen behoort, maakt u bij een griep evenveel kans op ernstige verwikkelingen als alle anderen uit die groep. Daarom is het raadzaam om ieder jaar de griepprik te halen.

Heeft het griepvaccin bijwerkingen?

U kunt de eerste dag wat pijn, roodheid of een kleine zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat binnen één tot twee dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.

Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten. Als u een allergische reactie kreeg op een eerdere vaccinatie, bespreekt u dat het best eerst met uw huisarts of apotheker.

Kan ik griep krijgen door het griepvaccin?

Een griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Het spuitje doet uw lichaam wel verdedigingsstoffen aanmaken, wat soms aanleiding geeft tot lichte ongemakken, maar het maakt u niet echt ziek. Wanneer u kort na een griepvaccinatie toch ziek wordt, werd u waarschijnlijk net vóór de inspuiting al besmet of gaat het om een ander virus (dat bv. verkoudheid veroorzaakt).

Kan ik toch griep krijgen als ik gevaccineerd ben?

Als je gevaccineerd bent, kan je toch nog griep krijgen.

Het duurt twee weken voor je lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt om je te beschermen tegen griep. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen.
Bovendien beschermt het vaccin alleen tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. Als er toevallig een virus opduikt dat niet in het vaccin zit, dan krijg je toch griep.

Als je afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of bepaalde geneesmiddelen), dan kan het zijn dat het vaccin minder goed aanslaat en dus ook minder goed beschermd. Je kan toch ziek worden. Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
Het griepvaccin beschermt alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten kunnen geven, zoals bevoorbeeld een verkoudheid.

Enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen verminderen de kans op besmetting

 • Was uw handen vaak met water en zeep. Je kan ook reinigende doekjes met alcohol gebruiken.
 • Gebruik tijdens het hoesten of niezen wegwerpzakdoekjes. Gooi het papiertje daarna meteen in een afgesloten vuilnisbak.
 • Hebt geen zakdoekje, bedek dan neus en mond met de hand.
 • Maak harde oppervlakken en voorwerpen zoals keukenapparatuur en deurklinken regelmatig schoon. Doe dit met een normaal schoonmaakproduct.
 • Raadpleeg je arts als je griepsymptomen hebt.
 • Een jaarlijkse griepprik is de beste bescherming tegen de griep.

Meer info

Meer informatie over de seizoensgriep kan geraadpleegd worden op de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

Opgelet: het jaarlijkse griepvaccin beschermt niet tegen de vogelgriep.