Preventie 

Vanaf een bepaalde leeftijd denken de meeste mensen er wel aan om een jaarlijks bloedonderzoek te laten doen. Dit wordt extra nuttig is als u vooraf een vragenlijst invult om een algemeen zicht te krijgen op welke preventieve onderzoeken voor u nodig kunnen zijn. Deze vragenlijst vindt u hier:  www.gezondheidskompas.be. Na het invullen slaat het “gezondheidskompas” jouw gegevens op in een veilige databank en genereert een unieke code per sessie. Wanneer jij dan die code aan jouw huisarts geeft, kan die jouw persoonlijke antwoorden overlopen en aanvullen. Vervolgens geeft de applicatie een advies aan de huisarts voor verdere opvolging. Het gebruik van het gezondheidskompas is volledig anoniem; er worden nergens persoonsgegevens opgeslagen. 

Moet ik jaarlijks mijn bloed laten nakijken?

Zinvolle preventie kan op elke leeftijd, maar de manier waarop dit gebeurt hangt af van de leeftijdsgroep waartoe u behoort. 

Bij kinderen staat “groei” centraal in het preventie-onderzoek: het opmeten van lengte en gewicht, naast evaluatie van de algemene lichaamsontwikkeling. Telkens wordt ook het vaccinatieschema bekeken en zo nodig aangevuld. Dit gebeurt op de consultaties bij Kind en Gezin.

Bij pubers en jongvolwassenen komen thema’s aan bod uit hun leefwereld zoals roken, alcohol en drugsgebruik naast anticonceptie en seksualiteit. Uitstrijkjes worden uitgevoerd volgens wetenschappelijk aanvaarde aanbevelingen (dit betekent: driejaarlijks vanaf de leeftijd van 25 jaar).

Vanaf 45 jaar wordt de vroegtijdige opsporing van kanker en hart- /bloedvataandoeningen belangrijk. Vanaf deze leeftijd kan een bloedname nuttig zijn, maar bij gezonde 45-plussers is dit niet jaarlijks nodig. De arts bespreekt met u hoe frequent u uw bloed best laat nakijken. Voor andere preventieve onderzoeken (mammografie, ifob-test) krijgt u een uitnodiging van de overheid (https://bevolkingsonderzoek.be/nl). 

Als de leeftijd verder toeneemt, wordt de kwaliteit van de resterende levensjaren steeds belangrijker. Ook hier staat preventie centraal en wordt getracht om de klachten en kwalen van het “ouder worden” zo goed mogelijk voor te blijven. Vroegtijdige zorgplanning kan ter sprake gebracht worden: dit betekent nadenken over jouw wensen en voorkeuren voor jouw toekomstige zorg. Vroegtijdige zorgplanning biedt zorgverleners en uw naasten een houvast om de zorg zo veel mogelijk af te stemmen op jouw noden en wensen.

WAAR KAN IK MIJN TESTRESULTAten OPVRAGEN?

Het resultaat van bloednames en andere testen vindt u in uw online medisch dossier op www.cozo.be of op www.mijngezondheid.belgie.be. U kunt het resultaat zelf raadplegen, afdrukken of fotograferen. U kunt zich aanmelden op beide websites met uw eID of itsme.

VACCINATIEs

Naast preventieve onderzoeken, zijn ook vaccins een hulpmiddel om u lichamelijk gezond te houden. Hieronder staan de belangrijkste voor de algemene bevolking. Voor specifieke beroepen (vb zorgverleners) zijn andere richtlijnen die u via de arbeidsgeneesheer te weten komt. 

Voor kinderen: zie schema bij Kind en Gezin

Voor volwassenen: 

  • Vaccinatie tegen Tetanus (“de klem”): Boostrix om de 10 jaar (gratis ter beschikking in de praktijk)
  • Bij reizen: zie www.wanda.be

Voor volwassenen vanaf 65 jaar of met hoog risicoprofiel: 

  • Covid-vaccinaties: volgens richtlijnen overheid
  • Griepvaccinatie jaarlijks 
  • Pneumococcenvaccinatie: PCV20 (Apexxnar) éénmalig, en bij bepaalde personen revaccinatie na 5 jaar met PPV23 (Pneumovax)
  • Zona vaccinatie (tegen gordelroos): Shingrix 1-malig 2 vaccinaties 
Voor volwassenen geboren na 1970 en voor 1985 die geen mazelen doormaakten en niet tweemaal gevaccineerd werden: 
  •  MMR VaxPro (gratis ter beschikking in de praktijk)
 
 
OPMERKING
De prijzen van vaccins lopen sterk uiteen, variëren in de tijd, en worden afhankelijk van het ziekenfonds gedeeltelijk terugbetaald. Om een idee te geven van de prijzen op dit moment van de algemeen aanbevolen vaccinaties (november 2023):
– Covidvaccin: gratis
– Griepvaccin: 4 euro indien behorend tot de doelgroep (12 euro zonder terugbetaling)
– Apexxnar (tegen longontsteking):  8 of 12 euro indien behorend tot de doelgroep (67 euro zonder terugbetaling)
– Shingrix (tegen gordelroos ): 170.26 euro (twee keer nodig)